Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami bezglutenowe, bez cukru

4.5 (188 ocen)

Pyszne, wilgotne ciasto z mąki gryczanej, polecam :)

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej
    0/5 szklanki mielonych migdałów
    1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0/5 łyżeczki sody
    łyżeczka cynamonu
    3 jajka
    duży, dojrzały banan
    2 szklanki drobno startej marchewki
    3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego
    łyżka surowego kakao
    2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady

    szklanka dużych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami bezglutenowe, bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z pokrojonym w kosteczkę bananem.

    Stopniowo dodajemy olej a następnie miksując na mniejszych obrotach wymieszane suche składniki.

    Na koniec dodajemy startą czekoladę oraz marchewkę.

    Mieszamy po czym masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam formy o średnicy 21 cm).

    Na wierzchu układamy truskawki, lekko wgniatając je w masę.

    Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

    Smacznego :)

Porady

Jak dla mnie wystarczająco słodkie ale zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam banan nie wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Amarantus świetnie nadaje się do wielu deserów, ale także do potraw na słono. To zdrowy i sycący dodatek do różnorodnych dań. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować