Czekoladowo-orzechowa rolada z gruszką

  • wyświetlono: 265 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Super kolorowe ciasto, delikatne, wilgotne. Przypada do gustu nawet najwybredniejszym krytykom. Trochę pracochłonne, ale warto wypróbować przepis.

  • 60min

Składniki

Forma 32x36 cm
Papier do pieczenia
Składniki ciasto:
4 duże jajka
¾ szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki gorącej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Składniki na budyń:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
2 żółtka
½ l mleka
Krem orzechowy:
Ugotowany budyń
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
25 dag masła
10 łyżek mleka
4 gruszki z syropu
Do dekoracji dodatkowo wiórki czekoladowe, połówki orzechów włoskich.

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowo-orzechowa rolada z gruszką

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć mikserem na puszystą masę aż rozpuści się cukier. Następnie dodać gorącą wodę, wymieszać mikserem. Kakao połączyć z mąką ziemniaczaną, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać mikserem. Proszek dodać do mąki tortowej, wymieszać, następnie porcjami dodawać do masy ciasta, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać łyżką, piec w temp. 180 stopni około 20-25 minut. Po upieczeniu wyłożyć na wilgotną ściereczkę lnianą, zwinąć w roladę według dłuższego boku, wystudzić.
    Połowę mleka na budyń zagotować z cukrem, dodać wymieszane ze sobą składniki na budyń w pozostałym mleku, gotować około 3 minut aż budyń będzie gęsty. Wystudzić pod przykryciem.
    Orzechy parzymy w 10 łyżkach gorącego mleka, studzimy. Ucieramy krem orzechowy – masło z budyniem, porcjami dodajemy orzechy(część zostawiamy do dekoracji). Gruszki osączamy z syropu, kroimy w małe kawałki.
    Rozkładamy placek, smarujemy kremem(część zostawiamy do dekoracji), rozkładamy kawałki gruszek, zwijamy roladę, zawijamy w papier i studzimy w lodówce kilka godzin. Po wystudzeniu wierzch rolady smarujemy kremem, dekorujemy pozostałymi orzechami i wiórkami czekolady.


Porady

1.do kremu można użyć gotowego budyniu śmietankowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiorzechygruszki

Komentarze

Podobne przepisy

rolada

Dodane przez: monikaT83

Rolada kakaowa z orzechową pralinką

Roladę przygotowałam na Dzień Babci:)...

czekoladowe babeczki z gruszką

Dodane przez: Doraa

Babeczki czekoladowe z gruszką

Pani Doroto, odnoszę koszyk po...

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

Dodane przez: Kuchnia Marty

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym...

czekoladowy mus z cynamonową gruszką

Dodane przez: joanna1974

czekoladowy mus z cynamonową gruszką

puszysty i lekki musik na niedzielne...

Rolada czekoladowa z prażonym słonecznikiem

Dodane przez: dagita

Rolada czekoladowa z prażonym słonecznikiem

Coraz bardziej podoba mi się pieczenie...

Dodane przez: veeronika

Rolada drożdżowa z masą orzechową.

Ulubione ciasto mojej mamy.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE