Czekoladowo- kajmakowy raj pod śmietankową chmurką.

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

ciasto mocno czekoladowe przełożone masa kajmakowo-migdałową , pokryte pierzynka śmietankową. Ciasto może wydawać się bardzo słodkie, ale tak nie jest. A to za sprawą gorzkiej czekolady, z której zrobione jest ciasto. Ten smak niesamowicie współgra z bardzo słodka masa kajmakową.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 180 g miękkiego masła
    • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¾ szklanki cukru
    • Cukier waniliowy
    • 3 duże jajka
    • 150 ml mleka lub słodkiej śmietanki

    Krem do przełożenia ciasta:
    • Puszka kajmaku
    • 200g prażonych płatków migdałowych

    Krem śmietankowy:
    • 250g serka mascarpone
    • 150g śmietany kremówki
    • Cukier waniliowy
    • Śmiatanfix
    • Duża łyżka cukru pudru
    • 50g prażonych płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Czekoladowo- kajmakowy raj pod śmietankową chmurką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe z kajmakiem i migdałami prażonymi 1. 1. Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować
    3. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo- maślaną, , ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
    4. Przygotować torownice 24cm lub 21cm. Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu ( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone )
    5. Kajmak wyłożyć do miski, dodać migdały i wymieszać
    6. Do miski przelać śmietankę, dodać śmietanfix oraz cukier puder i ubić na sztywno.
    7. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone, dodać cukier waniliowy i ubijać chwile aż masa stanie się gładka i sztywna
    8. Do miski z serkiem mascarpone dodać ubita śmietanę oraz wszystko jeszcze raz dokładnie ale krótko zmiksować.
    9. Upieczone i dobrze wystudzone ciasto czekoladowe delikatnie przeciąć na pół, dolna warstwę przełożyć masa kajmakową, przykryć druga warstwą. Na górę wyłożyć krem śmietankowy w dowolny sposób. Najlepiej za pomocą szprycy. Całość posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
    10. Ciasto jest dość pulchne i wilgotne, ale możesz również nasączyć je odrobiną Amaretto. Na pewno wzbogaci to smak.

    SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować