Ostatnio na moim stole goszczą takie proste ciasta jak i szybkie w wykonaniu. Tym razem do banana i gruszki dołączyła czekolada i wyszło puszyste i wilgotne ciasto które długo utrzymuje świeżość.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag miękkiego masła
2 jajka
2/3 szklanki cukru
125 ml kefiru
2 bardzo dojrzałe banany
1 gruszka
1/2 tabliczki czekolady deserowej
2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Czekoladowo-bananowe ciasto z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę wraz śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
2.Masło utrzeć z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym jajku oraz mąkę przesianą z proszkiem, sodą i oraz kefir. Dodać czekoladę. Banany rozgnieść widelcem a gruszkę pokroić w drobną kostkę ( gruszkę można oprószyć lekko mąką). Banany oraz gruszkę dodąc do ciasta i delikatnie wymieszać łyżka. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.
Komentarze