Ciasto czekoladowo-adwokatowa poezja

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

idealne na niedzielne popołudnie

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • kostka masła
    • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
    • 7 jajek
    • 1,5 szkl cukru
    • 1 szkl mąki
    • Szczypta soli
    Krem:
    • 1 1/2 kostki masła
    • 350-400 ml adwokatu (likier jajeczny)
    • Ok 150 g drobnych bezików

Ciasto czekoladowo-adwokatowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem na białą masę. Białka ubijamy na sztywną masę. Do masy z żółtek dodajemy powoli białka oraz przestudzoną masę z czekolady i masła. I na koniec przesianą mąkę. Ciasto wykładamy na dużą blachę ( 40 *26 cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 20-25 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy
    Krem:
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, po chwili wlewamy małymi porcjami likier.
    Na zimnym cieście układamy krem oraz na wierzch kruszymy bezy. Chłodzimy ciasto w lodówce ok 2 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy