Czekoladowiec z wiśniami

5 (158 ocen)

Pyszne ciasto, w którym łączy się intensywny smak czekolady, cierpkość wiśni i delikatność śmietanowej masy.

Składniki:

  • ciasto:
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    50 ml mleka
    10 dkg mąki
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    masa:
    400 ml mleka
    1 budyń waniliowy + 2 łyżki cukru
    1 śmietana 30% (330ml)
    1 łyżka cukru pudru + cukier waniliowy
    3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki mleka

    dodatkowo:
    1 słoik konfitury wiśniowej (250 ml)

    do dekoracji:
    1 łyżeczka kakao
    3 kwadraciki czekolady
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Czekoladowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z wiśniami 1. Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze. Przestudzić. Całe jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 20x35 cm. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić.
  • Gotowe ciasto 2. Żelatynę wsypać do gorącego mleka i mieszać do rozpuszczenia. Budyń ugotować i gorący wymieszać z żelatyną, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Zmiksować z budyniem. Masę rozsmarować na cieście. Posypać zmielona czekolada i kakao. Schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować