Ciasto czekoladowiec z kremem

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

ciasto powstało ze składników które znalazłam w domowej kuchni, idealne na niedzielne popołudnie do kawy

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 jajek
    • 1 szkl mąki wrocławskiej
    • 1 szkl mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szkl cukru
    • 3 łyżki kakao
    • Po 3 łyżki wody i oleju
    Krem :
    • 1 1/2 kostki masła
    • 350-400 ml adwokat (likier jajeczny)
    Ponadto :
    • 0,5 l śmietany 30 %
    • 1 śmietan fix
    • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

Ciasto czekoladowiec z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąki przesiać i dodać kakao oraz proszek do pieczenia.
    Jajka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek z cukrem oraz szczyptą soli dodać żółtka, olej i wodę oraz powoli mąkę. Ciasto wylać na dużą blachę (40cm*26 cm) wyłożoną pergaminem. Piec ok 20-25 min w tem 180
    Krem:
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, po chwili wlewamy małymi porcjami likier.
    Wykonanie:
    Ostudzony biszkopt podzielić na 2 części. Na 1 części położyć krem przykryć drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt położyć ubitą śmietanę z śmietan fiksem i potartą czekoladą. Ciasto schłodzić ok 3 godzin w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy