CZEKOLADOWIEC Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto mocno czekoladowe w smaku z kawałkami białej i gorzkiej czekolady, płatkami migdałowymi oraz dodatkiem winnych jabłek

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g białej czekolady
    1/2 szklanki płatków migdałowych + płatki do posypania
    3 szt. kwaskowatych jabłek

Czekoladowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Czekoladę gorzką i białą kroimy w drobną kosteczkę. Płatki migdałowe lekko siekamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane płatki migdałowe, pokrojoną czekoladę gorzką i białą oraz jabłka. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy