Czekoladowiec z bezami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekolada i bezy. Lubię to połączenie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukry
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:
    4 sparzone jaja
    150 g cukru
    2 gorzkie czekolady
    2 łyżki kakao
    1 opakowanie bez
    500 g margaryny

Czekoladowiec z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka . Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem, dodać do masy jajecznej i wymieszać, przelać do blaszki o wymiarach 20x30. Piec ok 30 minut w temp. 180 s C. Po wystudzeniu przeciąć na pół.
    Masa: Jajka utrzeć z cukrem na parze do białości. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kakao i wymieszać. Margarynę utrzeć na puch dodając utarte jaja i czekoladę. Połowę masy wyłożyć na biszkopt, ułożyć bezy, przykryć resztą masy, przykryć biszkoptem. Wierzch udekorować polewą. Biszkopty można nasączyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy