Czekoladowiec pod chmurką z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Gdy się połączą, dodajemy cukier i 3 łyżeczki cukru waniliowego i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Czekoladę schładzamy. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę.
2.Herbatniki mielimy i mieszamy z margaryną, wykładamy nimi tortownicę (śr. 20-22 cm), wyrównujemy i dociskamy. Wlewamy masę czekoladową. Pieczemy 30 minut w 180 °C. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
3.Śmietankę ubijamy 5-7 minut, pod koniec dodając pozostały cukier waniliowy i serek mascarpone.
4.Ciasto przekrawamy na pół. Odwracamy i przekładamy 1/2 masy. Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą masy i posypujemy kakao.
Komentarze