Czekoladowiec pod chmurką z mascarpone

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

To ciasto robię wspólnie z żoną przynajmniej raz w tygodniu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 25 dag gorzkiej czekolady
    ● 3/4 kostki masła
    ● 2 czubate łyżki cukru
    ● 7 łyżeczek cukru waniliowego
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki przesianej mąki
    ● op. herbatników z kremem kokosowym
    ● 4 jajka
    ● 1/2 margaryny
    ● 500 ml śmietanki 30-36%
    ● kakao
    ● 25 dag mascarpone

Czekoladowiec pod chmurką z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Gdy się połączą, dodajemy cukier i 3 łyżeczki cukru waniliowego i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Czekoladę schładzamy. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę.
  • 2. Herbatniki mielimy i mieszamy z margaryną, wykładamy nimi tortownicę (śr. 20-22 cm), wyrównujemy i dociskamy. Wlewamy masę czekoladową. Pieczemy 30 minut w 180 °C. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Śmietankę ubijamy 5-7 minut, pod koniec dodając pozostały cukier waniliowy i serek mascarpone.
  • 4. Ciasto przekrawamy na pół. Odwracamy i przekładamy 1/2 masy. Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą masy i posypujemy kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy