Czekoladowiec z orzechami

5 (142 ocen)

Czekolada, orzechy poezja smaku...

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    7 białek
    25 dag orzechów włoskich mielonych
    1 szkl cukru
    1 łyżka mąki
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka proszku
    3- 4 arkusze wafla/andruta

    Masa czekoladowa:
    7 żółtek
    0,5 szkl wody
    0,5 szkl cukru
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    300 g masła
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowiec z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec jasny biszkopt z 4 jajek.
  • 2. Przygotowanie ciasta orzechowego:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubić na sztywno. Orzechy wymieszać z mąką, bułką i proszkiem. Powoli i delikatnie wymieszać z białkami łyżką. Na wyłożoną papierem blachę położyć przycięty do rozmiarów blachy andrut, a na to wylać ciasto orzechowe.
  • 3. Przygotowanie:
    Wodę, cukier, połamaną czekoladę i kakao razem zagotować. Ostudzić. Zimne utrzeć z masłem i żółtkami na pulchną masę.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto orzechowe – masa czekoladowa – biszkopt – masa czekoladowa – dopasowany wafel - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować