Czekoladowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    5 - 6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    kostka margaryny
    2 łyżki czubate kakao
    2 łyżeczki amoniaku
    2,5 szklanki mąki

    KREM:
    4 żółtka
    szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    łyżka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    op. cukru waniliowego
    tabliczka gorzkiej czekolady
    kostka margaryny bielskiej

Czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.Następnie podzielić na trzy równe części i upiec placki.Piec w 180 st. przez ok.20 min.

    KREM:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę i trochę mleka i wymieszać bardzo dokładnie.Resztę mleka zagotować i wlać przygotowaną masę i ugotować z tego gęsty budyń.Ostudzić.

    PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Margarynę bielską utrzeć i połączyć z zimnym budyniem.Około 10 kostek gorzkiej czekolady rozpuścić w rondelku i dodać do utartego budyniu.Przełożyć gotową masą placki na wierzch cienka warstwę i zetrzeć resztę czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy