Czekoladowe z owocami i galaretką

4.49 (184 ocen)

Pyszne mega czekoladowe ciasto z orzeźwiającym wierzchem, zapraszam:))

Składniki:

  • Tortownica średnica 22-23 cm

    Ciasto:

    1/2 szklanki mleka
    55 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70%
    1 szklanka mąki typ 450
    1/2 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 jajko
    2/3 szklanki cukru
    1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Wierzch:

    200 g borówki amerykańskiej
    200 g malin ( ja użyłam mrożonych)
    1/3 owocu granatu
    2 galaretki wiśniowe
    750 ml gorącej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Galaretki

Czekoladowe z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladę zalać mlekiem 1. Ciasto: Mleko podgrzać. Do miseczki połamać czekoladę i dodać do niej mleko. Mieszać,aż czekolada się rozpuści. Zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski wbić jajko i utrzeć je do białości. Cały czas ucierając dodać cukier.
  • do utartego jajka dodać śmietane 3. Następnie dodać olej, śmietanę, ekstrakt oraz ostudzone mleko z czekoladę i ucierać nadal. Dodać suche składniki i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
  • ciasto wylać do tortownicy 4. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piec około 25-35 minut, do tzw. suchego patyczka ( u mnie 30 minut). Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i zostawić na około 20 minut. Następnie uwolnić z obręczy i położyć spodem do góry ponieważ ciasto rośnie z lekką "górką" i trzeba ją zlikwidować. Zostawić ciasto do ostygnięcia.
  • owoce wymieszać 5. Wierzch: Galaretki rozpuścić w wodzie i odłożyć do ostygnięcia. Następnie zostawić aby lekko stężały. Do miski wrzucić maliny ( mrożonych nie rozmrażać ale nie mogą być zbite w bryłki), dodać borówki. Z grantu wyłuskać ziarenka i dodać do miski. Wszystkie owoce wymieszać.
  • owoce ułożyć na cieście 6. Na ciasto ponownie zapiąć obręcz tortownicy, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem uwolnić z obręczy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Biszkopt z kremem czekoladowo-orzechowym, malinami, borówkami i galaretką

To może cię zainteresować