Czekoladowe z kremem

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przesłała Monika Ważna.

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - masło: 5 dekagramów
    - cukier: 25 dekagramów
    - mąka: 50 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia (mały): 1 sztuka
    - bułka tarta (do wysypania blachy): 4 łyżki
    - Tłuszcz (do wysmarowania formy): 1 łyżka

    - mleko: 0.5 litra
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - mąka pszenna (czubata): 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana (czubata): 1 łyżka
    - margaryna: 1 sztuka

    - polewa czekoladowa (dekoracja): 1 sztuka
    - orzechy włoskie (dekoracja): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier ucieramy z żółtkami, dodając stopniowo masło i mleko. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Ucieramy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.
  • 2. Małą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Wlewamy ciasto, pieczemy ok. 40 min w 180 °C. Ostudzone przekrawamy na trzy krążki.
  • 3. W części mleka rozpuszczamy obie mąki, resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką, gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kawałki margaryny i energicznie mieszając, chwilę gotujemy. Ciepłym kremem przekładamy ciasto. Z wierzchu dekorujemy polewą czekoladową i orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować