Czekoladowe z jabłkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka oraz gruszki obieramy ze skóry i kroimy w grubszą kostkę.Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania gładkiej puszystej masy, wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy do połączenia się składników. Do masy dodajemy kakao, cynamon, owoce i dokładnie mieszamy. Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 55 minut w temperaturze 180 C.
2.Śmietanę podgrzewamy ( nie wolno jej zagotować), dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i odstawiamy do wystygnięcia. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji, gdy lukier wychodzi za gęsty dodajemy cukier puder, gdy za rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto.
Komentarze