Czekoladowe z jabłkami i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne i szybkie ciasto z dużą ilością owoców, smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    2 duże jabłka
    2 duże gruszki

    Polewa: 50 g gorzkiej czekolady
    50 ml śmietany kremówki

    lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe z jabłkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka oraz gruszki obieramy ze skóry i kroimy w grubszą kostkę.Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania gładkiej puszystej masy, wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy do połączenia się składników. Do masy dodajemy kakao, cynamon, owoce i dokładnie mieszamy. Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 55 minut w temperaturze 180 C.
  • 2. Śmietanę podgrzewamy ( nie wolno jej zagotować), dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i odstawiamy do wystygnięcia. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji, gdy lukier wychodzi za gęsty dodajemy cukier puder, gdy za rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Jabłka Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować