Czekoladowe z gruszką i kawową pianką

  • wyświetlono: 96 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Myślę że i Wy będziecie zadowoleni z tego czekoladowego ciasta. Jest tam wszystko, lekko wilgotne ciasto, owoce , galaretka i kawowa bita śmietana. Całość świetnie współgra i zadowala wszystkie podniebienia . Ciasto uwieńczone suszonymi gruszkami.

KORAL
  • 10 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

Ciasto : mąka 125 g
kakao 20 g
cukier puder 100 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
miękka margaryna 60 g
mleko 95-100 ml
śmietana 18 % 60 ml
3/4 małego jajka
sól szczypta
Galaretka z gruszkami : 2-3 gruszki
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego + 1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka ( 77 g )
Kawowa pianka : śmietana 30 % 200 ml
cukier puder 1 łyżka
1 mix do śmietany ( 13 g )
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
Dekoracja: suszone gruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe z gruszką i kawową pianką

  • Czekoladowe1. Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.

    Ciasto.
    Suche składniki. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i pudrem.
    Mokre składniki. Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem.
    Miękką margarynę krótko zmiksować, dodać suche i mokre składniki, krótko miksować do połączenia się składników.
    Ciasto piec w 180 C około 30 minut. Sprawdzajmy w piekarniku, bo ciasto jest ciemne. Ostudzić.

    Gruszki i galaretka.
    Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm kostkę.
    Zagotować 250-300 ml wody , dodać cukry, wymieszać.
    Włożyć kawałki gruszek i gotować aż lekko zmiękną.
    Potem wyjmujemy owoce i schładzamy w lodówce.
    Pozostały kompot gruszkowy dopełniamy wodą do 500 ml, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę.
    Odstawiamy do częściowego stężenia.
    Z ciasta odcinamy wierzch, wyrównując powierzchnię.
    Wkładamy do blaszki lub zakładamy obręcz, nakładamy kawałki gruszek i lekko stężałą galaretkę.
    Schładzamy w lodówce.
  • Czekoladowe2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy puder,kawę, mix i jeszcze chwilę ubijamy.
    Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego.
    Pokrojone kawałki ciasta szprycujemy śmietaną bezpośrednio przed podaniem.
    Dekorujemy kolorowymi suszonymi gruszkami.

    Suszenie gruszek.
    Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
    Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm.
    Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.
    Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
    Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.
    Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
    Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkagruszkikakaociasto czekoladowe

Komentarze

Podobne przepisy

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką

Ten tort chociaż jest bardzo prosty...

Orzechowe ciasteczka z pleśniowym serem i gruszką

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Orzechowe ciasteczka z pleśniowym serem i...

Przygotowałam to ciasto na słono....

image-1jfflbn

Dodane przez: Di bloguje

Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe)

Ciasteczka są nie tylko urocze,...

ciastka z gruszka

Dodane przez: Michał Wrzosek

Ciasteczka z gruszką

Pyszne owsiane ciastka z gruszką,...

Rurki z pianką

Dodane przez: MałgorzataS

Rurki z pianką truskawkową

Kruche ciastka rurki z dodatkiem...

eklerki

Dodane przez: Marica738

Eklerki z kremem kawowym

Tak mnie wzięło na eklerki z pysznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE