Czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysłowe wieżyczki z białej czekolady z dodatkiem czerwonej porzeczki. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
    200 g serka mascarpone
    2 kopiaste łyżki cukru pudru
    150 g czerwonej porzeczki

Czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie, ale nadal będzie płynna, rozsmarować ją łyżeczką na folii spożywczej tworząc 12 kół o średnicy około 7-8 cm. Najlepiej posłużyć się specjalnymi obręczami lub wcześniej wyciąć z kartki papieru pomocnicze kółka i podłożyć je pod folię. Powinniśmy otrzymać 12 identycznych kół. Czekoladowe koła schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia białej czekolady.
  • 2. Krem: Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W małym garnuszku zagotować troszkę czerwonej porzeczki, by puściła sok. 2 łyżki przestudzonego soku dodać do mascarpone i wymieszać, by serek delikatnie zabarwił się na różowo.
  • 3. Składanie: Na czekoladowe kółko wycisnąć trochę kremu. Na kremie poukładać czerwone porzeczki. Przykryć drugim czekoladowym kółkiem i ponownie wycisnąć troszkę kremu, poukładać porzeczki i przykryć ostatnim kółkiem z białej czekolady. Na wierzch wieżyczek po raz ostatni wyłożyć krem i porzeczki. Deserki są gotowe do spożycia. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy