Czekoladowe trufle

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis na wykwintne trufle, a zarazem bardzo proste w przygotowaniu!

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - czekolada: 150 gramów
    - śmietana kremówka: 50 gramów
    - kawa rozpuszczalna: 1 łyżka
    - miód: 1 łyżka
    - miekkie masło: 70 gramów
    - whisky: 1 łyżeczka
    - kakao: 4 łyżki

Czekoladowe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczalną zalać minimalnie przegotowaną wodą. Wymieszać.
  • 2. Czekoladę posiekać.

    śmietankę zagotować, dodać roztwór kawy i miód.
  • 3. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać (bardzo,bardzo dokładnie, tak żeby nie było grudek !! czekolada musi być idealnie roztopiona!!)

  • 4. Ostudzić,dodać masło i whisky. Wymieszać.

  • 5. Formę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą. Wylać na nią czekoladową masę i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny.

  • 6. Po wyjęciu nabierać po łyżce masy i formować kule. Następnie obtoczyć je w kakao, ułożyc na tacce. Trufle należy przechowywać w lodówce

Komentarze

Podobne przepisy