czekoladowe trufle

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

pyszne domowe trufle z różnymi dodatkami

  • 6 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    -120ml śmietanki 30% (pół szklanki)
    -1/2 łyżki cukru pudru
    -1 płaska łyżka ciemnego kakao
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady *zawartość kakao 60% 100g
    -1 tabliczka mlecznej czekolady 100g
    -1 płaska łyżka miodu
    -około 1/3 kostki roztopionego masła

    DODATKI:

    -orzechy włoskie posiekane na drobno
    -1 paczka herbatników (mała paczka wystarczy, mogą być maślane, lub zwykłe szkolne)
    -możemy dodać ulubiony alkohol, ja jednak nie dodawałam
    -kilka orzeszków ziemnych do posypki, lub włoskich
    -około 2 łyżki kakao gorzkiego do obtaczania trufli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy.
  • czekolada 2. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę i ściągamy z ognia, dokładnie mieszamy tak, by czekolada się rozpuściła.

  • 3. Następnie znów stawiamy garnek na ogień, ale na bardzo malutki.
    Dodajemy cukier puder oraz kakao, i dokładnie mieszamy.
  • dodajemy masło 4. Na koniec dodajemy roztopione masło.


    Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.
  • trufle z orzechami 5. I nasza masa gotowa. Masę dzielimy na 3 , przelewając do trzech różnych misek.
    Odstawiamy na dosłownie 3 minutki, i dodajemy dodatki.
    Do jednej miski posiekane orzechy,
  • z herbatnikami 6. do drugiej połamane na drobne kawałeczki herbatniki, około 3-4 szt
  • trufle czekoladowe 7. a do trzeciej nie dajemy nic, to będą klasyczne trufle.
  • posypka 8. Nie przejmujcie się, że mas jest niewiele, zapewniam...wystarczy :P Oczywiście wszystko mieszamy.

    Miski wstawiamy na około 2 godzinki do lodówki.

    Masa po tym czasie powinna ładnie stwardnieć, tak ze da się z niej formować kulki.

    Zanim zaczniemy końcowy etap, pozostałe herbatniki wrzucamy do malaksera, dodajemy orzechy i miksujemy na bardzo drobno.

    Na jeden talerzyk dajemy kakao, na drugi posypkę.
    Oczywiście jeśli macie życzenie trufle możecie obtaczać czym tylko chcecie, orzechami, kokosem, posypkami ze sklepu itp.
  • trufle 9. Łyżeczką wykrawamy kawałek masy i formujemy kulkę, następnie obtaczamy ją w kakao lub posypce.
    Tak postępujemy ze wszystkimi masami.
  • gotowe trufle 10. I nasze trufle gotowe, należy je jeszcze włożyć do lodówki, by stwardniały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować