Proste, a jakie efektowne. A do tego lekkie, niskokaloryczne. Oczywiście można użyć ulubionych owoców lub nawet orzechy, serdecznie polecam:)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
100 g maki pszennej
5 g kakao
1 żółtko rozm.M
10 g oleju kokosowego ( miękkiego)
Ok. 30-40 m wody
Wypełnienie:
115 g gotowanego lub pieczonego batata
125 g banana ( waga obranego owocu)
10 g kakao
30 ml mleka 1,5%
20 g ksylitolu
2 łyżki agrestu
1 nektarynka
Czekoladowe tartaletki ze zdrowym kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać makę, dodać kakao i wymieszać. Wbić żółtko, dodać olej i rozetrzeć całość w dłoniach. Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać na gładkie i jednolite ciasto.
2.Rozwałkować na cienki placek. Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie masłem lub olejem kokosowym i wyłożyć delikatnie ciasto. Nakłuć go kilkakrotnie widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15-17 minut do wyraźnego zrumienienia. Jeśli ciasta zostanie wykroić kształt foremką ciasteczko do dekoracji i upiec razem ze spodami. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
3.Wypełnienie:
Do blendera przełożyć zimnego batata, dodać kawałki banana, mleko oraz ksylitol i kakao. Zmiksować na gładki krem.
Krem przełożyć na wystudzone spody i udekorować cząstkami agrestu i nektarynki.
Komentarze