Chrupiące tartaletki z czekolady, nadziane ryżem na mleku, udekorowane bitą śmietaną i szczyptą cynamonu. Są bardzo aromatyczne i delikatne. Choć do Walentynek jeszcze daleko, sądzę, że ten deser doskonale się sprawdzi tego dnia.
1 godz. 30 min
Składniki:
(4 osoby. ; 8 silikonowych foremek na babeczki )
0,5 l mleka
4 łyżek grubego ryżu "bomba"
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
100 g czekolady deserowej + cynamon do dekoracji i ugotowana skórka z pomarańczy
100 ml zimnej śmietanki 30% +łyżka cukru pudru i łyżeczka cynamonu
Czekoladowe tartaletki z ryżem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę umyć,obrać cienko skórkę i wrzucić do mleka. Dodać ryż,cukier, masło i cynamon. Gotować na małym ogniu do miękkości ok. 25 minut.
2.Pomarańczę umyć,obrać cienko skórkę i wrzucić do mleka. Dodać ryż,cukier, masło i cynamon. Gotować na małym ogniu do miękkości ok. 25 minut.
3. Przygotować czekoladowe tartaletki tj. : czekoladę połamać w kostkę i rozpuścić w kuchence mikrofalowej na małej potencji. Posmarować nią silikonowe foremki na babeczki. Poczekać ,aż zastygnie pierwsza warstw i położyć drugą warstwę czekolady
4.Wstawić do lodówki na 30 minut. Z zastygniętych i twardych foremek odkleić czekoladową tartaletkę. (zacząć tylko z jednej strony , wtedy nie powinny pękać).
5.W każdą ponakładać ugotowany ryż.
6.Ubić mikserem na małych obrotach śmietanę z cukrem pudrem. Przełożyć do szprycy i udekorować ryż. Posypać cynamonem. Najlepiej spożyć do dwóch dni.
Smacznego ;)
Komentarze