Czekoladowe serduszko

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo czekoladowe i bardzo apetyczne

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 szkl mąki
    0,5 kostki Kasi
    3 łyżki kakao

    na masę
    0,5 kostki Kasi
    1 budyń kokosowy
    1 szkl mleka
    0,5 szkl cukru

    na polewę
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki kakao
    1/4 kostki Kasi
    woda

    dodatkowo do przekładania dżem

Czekoladowe serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowe serduszko 1. Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, rozpuszczoną margarynę i proszek do pieczenia, i kakao.
    Dobrze wszystko zmiksować. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej formy i piec ok 1 godzinę w temp 180st

    Budyń ugotować na szklance mleka, przykryć szczelnie folią by nie zrobiła się skórka i wystudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po łyżce budyń.

    Ciasto przekroić na 3 placki, można nasączyć ponczem. (woda cukier alkohol i sok z cytryny)
    Smarować masą i dżemem.

    Na polewę cukier z wodą (wody tylko tyle by zanurzyć cukier) gotować do nitki, dodać kakao i margarynę. Potrzymać na ogniu tylko do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i mieszać aż do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Polać ciasto. Udekorować pozostałą masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy