Czekoladowe serduszka z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne kruche ciasteczka z orzechami. Idealne do schrupania.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki kakao
    1 łyżeczka sody
    100g orzechów włoskich
    100g czekolady gorzkiej
    50 g czekolady białej

Czekoladowe serduszka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku. Mąkę przesiać razem z kakao i wymieszać z sodą. Wsypać do masy maślanej i dokładnie połączyć. Orzechy drobno posiekać i wmieszać w ciasto. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5mm. Foremką, najlepiej metalową wycinać serduszka. Ułożyć na blaszce i piec w temperaturze 180*C przez 10-15min.
    Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka rozprowadzić po przestudzonych ciasteczkach. Kiedy czekolada wyschnie, rozpuścić białą czekoladę i udekorować serduszka. Smacznego!

Porady

Przy rozwałkowywaniu ciasta można je podsypać odrobiną mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy