Czekoladowe salami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na pewno część z Was pamięta takie smakołyki z dzieciństwa. Mam nadzieję, że lubicie je tak jak ja ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 sztuki

    300g czekoladowego biszkoptu (można użyć czekoladowych herbatników)
    120g masła
    150g deserowej czekolady
    2 łyżki masy kajmakowej
    70g drobno zmielonego cukru trzcinowego Diamant
    1 łyżka kakao + do obtoczenia
    1 garść migdałów (całe, nie płatki)
    1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
    3 łyżki suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Orzechy oraz migdały prażymy na suchej patelni.
    Biszkopt przekładamy do malaksera z założonym ostrzem do wyrabiania. Dodajemy masę kajmakową, cukier, kakao, czekoladę oraz masło. Wyrabiamy do połączenia się składników, a następnie już bez użycia ostrza mieszamy z bakaliami. Gotową masę schładzamy w lodówce ok 1 godzinę, po czym formujemy 2 różnej wielkości wałki i owijamy je w papier do pieczenia. Chłodzimy najlepiej całą noc.
    Przed podaniem wyciągamy i każde „salami” obtaczamy np. w kakao, a drugie w cukrze pudrze. Dla lepszego efektu salami możemy obwiązać sznurkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować