Czekoladowe risotto z gruszką

0 (0 ocen)

  • 45 min

oraz konfiturą z owoców leśnych.Polecam. TORPEDA Niebo w gębie.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 szklanek mleka
    1 szklanka ryżu ARBORIO
    tabliczka gorzkiej czekolady
    sok i skórka z jednej pomarańczy
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki masła
    2 gruszki
    4 szklanki wody
    3 goździki
    2 łyżki cukru
    3 łyżki soku z cytryny
    konfitura z owoców leśnych
    owoc karambola do dekoracji
    listki mięty

Czekoladowe risotto z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szerokim garnku o grubym dnie roztapiamy masło,wsypujemy ryż,zalewamy mlekiem,gotujemy na małym ogniu często mieszając tak długo aż ryż wchłonie całe mleko pod koniec gotowania dodajemy czekoladę,sok i skórkę z pomarańczy,wsypujemy cukier waniliowy,mieszamy. Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół,usuwamy pestki,gotujemy z dodatkiem soku z cytryny,goździków oraz cukru aż staną się szkliste.Risotto wykładamy na talerze,na górę kładziemy gruszkę,podajemy z konfiturą,dekorujemy listkami mięty oraz karambolą.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy