Czekoladowe pucharki z lodami i kruszonką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Słodkie lody przełamane gorzkim smakiem czekolady. Dojrzałe pestki granatu i maślana kruszonka są tutaj idealnym dodatkiem, które wzbogacają smak całości.

Składniki:

  • Na 4 sztuki

    Pucharki:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
    2 wafelki mleczne
    4 większe, okrągłe biszkopty
    1 łyżka oleju

    Lody:
    600ml śmietanki
    2 żółtka
    1 tabliczka dobrej białej czekolady
    3 łyżki cukru trzcinowego
    250g serka mascarpone
    1 laska wanilii
    2 dojrzałe banany

    Kruszonka:
    50g masła 82%
    75g mąki tortowej
    1 łyżka cukru pudru
    4 krople olejku maślanego (lub waniliowego)

    Ponadto:
    ok 4 łyżki pestek granatu
    4 baloniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe Kruszonka

Czekoladowe pucharki z lodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie pucharków 1. Przygotowanie pucharków:
    Baloniki nadmuchujemy tyle, by średnica miseczki w najszerszym miejscu miała ok 12cm. Dobrze związujemy. Natłuszczamy olejem do połowy wysokości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia (tylko tyle, by była letnia, ale nie zastygała). Z wafelków wycinamy 4 krążki o śr. 2cm, resztę drobno kruszymy. W płynnej czekoladzie zanurzany balonik tak, by uzyskać nieregularny kształt. Od razu obtaczamy w pokruszonych wafelkach i odstawiamy czekoladą do góry np w szklankach lub miseczkach. W pozostałej czekoladzie maczamy biszkopty i przyklejamy do nich jeden krążek wafelka. Tak przygotowane "nóżki" przyklejamy do jeszcze niezastygniętych spodów pucharka. Jeśli potrzeba- możemy dodatkowo nanieść odrobinę czekolady na waflowy krążek i dopiero przykleić do pucharka. Gotowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia nawet na kilka godzin.
  • 2. Lody:
    500ml śmietanki podgrzewamy z cukrem trzcinowym i białą czekoladą. W pozostałych 100ml roztrzepujemy żółtka. Mieszankę wlewamy do gotującej się śmietanki i mieszamy jeszcze przez chwilę na małym gazie. Gdy zacznie gęstnieć zestawiamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy to nastąpi- mieszamy z serkiem mascarpone, dzielimy na dwie części i dodajemy do jednej ziarna z całej wanilii, a do drugiej zmiksowane banany. Lody chłodzimy w zamrażarce, pamiętając by min. raz na godzinę je przemieszać, dzięki czemu będą bardziej puszyste i bez wyczuwalnych kryształków lodu. Przed nałożeniem do pucharków wyciągamy je ok 30 minut wcześniej z zamrażarki. Nakładamy moczoną w ciepłej wodzie gałkownicą.
  • 3. Kruszonka:
    Masło siekamy z cukrem i mąką, a następnie dodajemy aromat i zagniatamy w całość. "Skubiemy" po odrobinie ciasta i rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy na rumiany kolor (ok 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 170st C. Przestudzoną kruszonką oraz pestkami granatu posypujemy lody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować