Czekoladowe placuszki ala krokiety z orzechową panierką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placuszki z jabłek z czekoladą i orzechową panierką.

  • 30 min

Składniki:

  • czekolada gorzka 81% 40 gramów
    jabłka duże 4 sztuki
    miód 2 łyżki
    sok z cytryny 1 łyżeczka
    otręby owsiane 4 łyżki
    otręby pszenne 4 łyżki
    cukier waniliowy 1 łyżeczka

    panierka
    Jajko 1 sztuka
    mąka 3 łyżki
    czekolada w proszku 2 łyżki
    orzechy włoskie 10 dekagramów

    olej 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe placuszki ala krokiety z orzechową panierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Polewamy sokiem z cytryny.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy jabłka, które polewamy miodem i posypujemy cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy i 5 minut dusimy - delikatnie prażymy. Studzimy
  • 3. Czekoladę gorzką topimy na parze bądź w mikrofalówce i dodajemy do jabłek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby owsiane i pszenne - ponownie mieszamy. Odstawiamy masę na 30 minut do lodówki.
  • 4. Roztrzepujemy jajko. Orzechy siekamy, a nastepnie tłuczemy w moździerzu na mniejsze części (ale nie na miał). Mąkę mieszamy z czekoladą w proszku
  • 5. Wyciągamy masę czekoladową z lodówki i formujemy z niej krokiety, które obtaczamy w mieszance mąki i czekolady w proszku, następnie w jajku i ponowie w mące z czekoladą, a na końcu w utłuczonych orzechach. *gdyby masa nie miała odpowiedniej konsystencji do formowania - dodajmy troszeczkę otrąb
  • ala krokieciki 6. Smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z dwóch stron na minimalnym tłuszczu, delikatnie obracając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować