Czekoladowe placuszki ala krokiety z orzechową panierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Polewamy sokiem z cytryny.
2.Rozgrzewamy patelnię, nakładamy jabłka, które polewamy miodem i posypujemy cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy i 5 minut dusimy - delikatnie prażymy. Studzimy
3.Czekoladę gorzką topimy na parze bądź w mikrofalówce i dodajemy do jabłek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby owsiane i pszenne - ponownie mieszamy. Odstawiamy masę na 30 minut do lodówki.
4.Roztrzepujemy jajko. Orzechy siekamy, a nastepnie tłuczemy w moździerzu na mniejsze części (ale nie na miał). Mąkę mieszamy z czekoladą w proszku
5.Wyciągamy masę czekoladową z lodówki i formujemy z niej krokiety, które obtaczamy w mieszance mąki i czekolady w proszku, następnie w jajku i ponowie w mące z czekoladą, a na końcu w utłuczonych orzechach. *gdyby masa nie miała odpowiedniej konsystencji do formowania - dodajmy troszeczkę otrąb
6.Smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z dwóch stron na minimalnym tłuszczu, delikatnie obracając.
Komentarze