Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę wlewamy do rondelka. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy nożykiem ziarenka. Następnie dodajemy je razem z wydrążoną laską waniliową i cukrem waniliowym do śmietanki. Rondelek stawiamy na bardzo małym gazie i podgrzewamy prze 5-7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną przelewamy przez sitko do dzbanuszka i wstawiamy do lodówki.
2. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy, po czym formujemy kulę i odstawiamy na bok przykrytą ściereczką. Twaróg mielimy, dodajemy cukier, żółtka i drobno posiekane liście mięty, po czym dokładnie łączymy składniki.
3.Ciasto wałkujemy dosyć cienko i szklanką wykrawamy ciasto na pierogi. Następnie każdy okrąg delikatnie rozwałkowujemy, żeby ciasto było cieniutkie. Na każdy okrąg z ciasta układamy czubatą łyżeczkę twarożku, po czym składamy na pół i dociskamy brzegi. Ja używam do tego ząbków widelca - dzięki temu wiem, że nadzienie nie wypłynie. Gotowe pierogi wkładamy delikatnie do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Komentarze