Czekoladowe pierogi z serem i pieczonymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy winem, dodajemy cukier i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30 minut.
2.Mąkę mieszamy z kakao i solą, wbijamy jajo, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrabiamy około3-4 minuty, przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aby sobie odpoczęło około 15-20 minut.
3.Białą czekoladę roztapiamy, mieszamy z kozim serkiem i staramy się zjeść jak najmniej farszu, bo nie starczy nam do pierogów (a farsz jest uzależniający...)
4.Ciasto na pierogi dzielimy na pół, jedną połowę umieszczamy z powrotem pod ściereczką, drugą rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, na których umieszczamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy w dużej ilości posolonej wody, około 3 minuty od czasy wypłynięcia.
Podajemy z pieczonymi truskawkami.
Komentarze