Czekoladowe pierogi z serem i pieczonymi truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Wytworne można powiedzieć... Eleganckie na pewno... Zaskakujące smakiem... Aż szkoda, że tak szybko znikają z talerza...

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki pszennej
    30 g kakao gorzkiego
    50 g roztopionego masła
    1 jajo
    60 ml ciepłej wody
    sól


    nadzienie:
    220 g miękkiego serka koziego
    50 g białej czekolady



    sos z pieczonych truskawek:
    300 g truskawek
    50 g cukru trzcinowego
    100 ml czerwonego półsłodkiego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Czekoladowe pierogi z serem i pieczonymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy winem, dodajemy cukier i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30 minut.
  • 2. Mąkę mieszamy z kakao i solą, wbijamy jajo, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrabiamy około3-4 minuty, przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aby sobie odpoczęło około 15-20 minut.
  • 3. Białą czekoladę roztapiamy, mieszamy z kozim serkiem i staramy się zjeść jak najmniej farszu, bo nie starczy nam do pierogów (a farsz jest uzależniający...)
  • 4. Ciasto na pierogi dzielimy na pół, jedną połowę umieszczamy z powrotem pod ściereczką, drugą rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, na których umieszczamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i dokładnie sklejamy boki.
    Gotujemy w dużej ilości posolonej wody, około 3 minuty od czasy wypłynięcia.
    Podajemy z pieczonymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Owoce Sery Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować