To pyszne połączenie smaków! Mocno czekoladowe pierogi z dynią o pomarańczowym aromacie. REWELACJA!!! Dodatkowo pierogi urzekają kolorystycznym połączeniem brązu i słonecznej pomarańczy:)Łasuchom polecam podać je z bitą śmietaną!!!
Składniki:
Składniki na 6 porcji
Nadzienie:
• 0,5 kg dyni bez skórki i pestek,
• 1 duże jabłko lub 2 mniejsze,
• 2 łyżki galaretki pomarańczowej,
• 1 cukier waniliowy,
• cukier do smaku
Ciasto:
• 3 szklanki mąki,
• 2 kopiate łyżki kakao,
• ok 1 szklanki gorącej wody,
• szczypta soli,
• 2 łyżki oleju,
• 1 duże jajko,
Dodatkowo:
• śmietana do podania,
• cukier do posypania
Czekoladowe pierogi z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE:
Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Całość delikatnie podlewamy wodą (około ¼ szklanki) i dusimy do miękkości. W trakcie ogrzewania dodajemy cukier waniliowy. Gdy dynia jest już miękka, a jabłka się rozejdą dodajemy galaretkę. Nadzienie dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku. Gotowe odkładamy do ostygnięcia.
2.CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, sól i mieszamy. Formujemy kopczyk. Następnie wykonujemy wgłębienie w którym umieszczamy jajko oraz olej.
3.Całość zagniatamy wlewając gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i mieć jednolity kakaowy kolor.
4.Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na każdym kole nakładamy łyżeczkę dyniowego nadzienia.
5.Brzegi ciasta sklejamy formując pierożki.
6.Uformowane gotujemy około 5 minut ( od momentu wypłynięcia) w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu.
Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy letnią wodą. Odsączone porcjujemy na talerze. Polewamy śmietaną i oprószamy cukrem. Podajemy.
Komentarze