Czekoladowe pierniki

0 (0 ocen)

Tradycyjne pierniczki na miodzie z dodatkiem ciemnej czekolady, pięknie pachnące przyprawami korzennymi. Niezastąpiony słodki, świąteczny akcent.

Składniki:

  • 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej + do posypania stolnicy
    1 słoik płynnego miodu (380 g) – może być sztuczny
    100 g masła
    3 jajka
    100 g czekolady deserowej 45% kakao
    2 opakowania przyprawy do piernika (2 x 20 g)
    1 kopiasta łyżka kakao naturalnego
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka

Czekoladowe pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe pierniki 1. Masło, miód, połamaną czekoladę, oba opakowania przyprawy do piernika oraz kakao umieścić w garnku – mieszając podgrzać na małym ogniu (nie gotować) do momentu, aż składniki rozpuszczą się na jednolitą masę. Lekko wystudzić.
  • Czekoladowe pierniki 2. Następnie wbić jajka, wsypać sodę i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i ugnieść dość twarde ciasto. Przygotowaną masę rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość max 5 mm. Wykroić dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć w formie (40 x 27) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Czekoladowe pierniki 3. Piec ok. 15 min (180 st. C). Pierniki udekorować wg uznania.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 5 form o wymiarach 40 x 27 cm, ciasteczek natomiast 178 sztuk. Pierniki miękną po co najmniej kilkudniowym przechowywaniu w wilgotnym miejscu – można je przechować nawet kilka tygodni w zamkniętej puszce lub słoju z kawałkiem jabłka lub piętki chleba, które należy co kilka dni wymieniać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować