Czekoladowe pankejki bananowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Czekoladowe pankejki bananowe

  • 20 min

Składniki:

  • placki:
    2 łyżki mąki pszennej razowej (lub mąka owsiana)
    2 łyżki otrębów pszennych
    2 banany
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki kakao (lub w zdrowszej wersji karobu)
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli

    owoce i płatki migdałowe do posypania

    sos
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    4-5 łyżek mleka
    płatki migdałowe

Czekoladowe pankejki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. placki:
    Jajko roztrzepujemy z jogurtem. Dodajemy do niego rozgniecione widelcem banany (muszą być dojrzałe/ banany są słodkie nie potrzeba, więc cukru).
    Do składników mokrych dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia i kakao. Masę mieszamy, a następnie smażymy na patelni placki.

    sos:
    Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pankejki i posypujemy płatkami i owocami.

Porady

Podajemy z owocami lub syropem np. z agawy. Można też zrobić mus z malin , mango lub banana z pomarańczą , wystarczy zmiksować owoce blenderem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy