Uwielbiam rozpieszczać bliskich takimi śniadaniami. Czekoladowe pancakes z truskawkami – pyszne, puszyste i mocno czekoladowe naleśniki z soczystymi truskawkami, czekoladowym kremem i sosem czekoladowym… pycha!
45 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦100 g mąki tortowej
◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
◦30 g cukru
◦20 g masła
◦50 g czekolady gorzkiej
◦100 ml mleka
◦100 ml śmietanki słodkiej np. 12%
◦1 jajko
◦1 szczypta soli
◦1 łyżka oleju
Składniki na czekoladowe nadzienie:
◦250 g serka ricotta
◦100 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
◦250 g truskawek
◦50 g czekolady gorzkiej
◦25 ml śmietanki kremowej słodkiej lub mleka
◦1 łyżeczka masła
Czekoladowe pancakes z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy ok. ½ mąki, sól i ucieramy. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż składniki się połączą. Do masy dodajemy pozostałą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy śmietankę, rozpuszczoną czekoladę i mieszamy aż masa będzie jednolita. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Czekoladowe pancakes smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju ok. 3 minut z każdej strony.
2.Przygotowanie czekoladowego nadzienia:
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną ale ciepłą czekoladę łączymy z serkiem ricotta. Mieszamy aż składniki się dobrze połączą.
Przygotowanie sosu czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Pod koniec dodajemy śmietankę lub mleko i dokładnie mieszamy. kilka chwil gotujemy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej śmietanki lub mleka.
Pancakes przekładamy czekoladowym nadzieniem, układamy plasterki truskawek i polewamy sosem czekoladowym. Przykrywamy drugim naleśnikiem. Dekorujemy truskawkami i polewamy sosem.
Komentarze