Czekoladowe pampuchy z ricottą

  • wyświetlono: 340 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Puszyste i mocno czekoladowe ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Środek wypełnia delikatny krem budyniowy z ricotty, a wszystko polałam słodkim sosem z białej czekolady. Takie czekoladowe pampuchy to coś dla wytrawnych czekoladożerców :)

Mniam1

Składniki

SKŁADNIKI NA KONKURS:

Składniki podstawowe z zestawu:

3 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g czekolady gorzkiej
200 g + parę kostek czekolady białej
250 g serka ricotta

Składnik podstawowy dodatkowy:

2 1/2 szklanki mleka

Składniki robocze:

1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
25 g drożdży świeżych
1 jajko
szczypta soli






SKŁADNIKI DO PRZEPISU

Pampuchy czekoladowe:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
25 g drożdży świeżych
100 g czekolady gorzkiej
1 jajko
szczypta soli

Krem z ricotty:

250 g serka ricotta
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
parę kostek białej czekolady

Polewa:

200 g czekolady białej
1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe pampuchy z ricottą

  • image-01j2gjh1. Krem z ricottą. W części mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę zagotować z cukrem. Wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Do gorącego budyniu wrzucić parę kostek białej czekolady i przestudzić. Zmiksować razem z ricottą uzyskując gładki krem.
  • image-28mnovb2. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
    Pozostałe mleko wlać do rozpuszczonej nad kąpielą wodną czekolady.
    Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać jajko, sól, wlać czekoladę i zaczyn. Wszystko połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-0dtvy7s3. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Nakładać po łyżce kremu i zlepiać jak pierogi, ale łączeniem do góry.
  • image-20s31934. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
    Wkład do gotowania na parze posmarować olejem (koniecznie!). Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.

    Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :)

Porady

Krem można przygotować w czasie, gdy ciasto będzie wyrastało.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiczekoladana słodkokrem budyniowyciasto drożdżoweser ricottaobiad na słodkokluski na parzekreatywne_gotowanie13

Komentarze

Podobne przepisy

Bounty z ricottą

Dodane przez: Jaga85

Bounty z ricottą

Ten powszechnie znany przysmak,...

 KROSTATA Z RICOTTĄ (SERNIK Z RICOTTĄ na KRUCHYM SPODZIE)

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

KROSTATA Z RICOTTĄ (SERNIK Z RICOTTĄ na KRUCHYM...

Krostata to klasyczne włoskie ciasto...

Gofry z ricottą

Dodane przez: Alex M

Gofry z ricottą

Sycące pyszne gofry z ukrytą w...

Sernik z rosą

Dodane przez: AnkaFiranka

Sernik z rosą (z ricottą)

Pamiętam Sernik z rosą z dzieciństwa....

Tiramisu z ricottą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

TIRAMISU Z RICOTTĄ

Deser dla kierowców bo bez alkoholu.

image-27jc259

Dodane przez: thepotishot

Drożdżówki z pomarańczową ricottą

Mięciutkie, pachnące, pyszne! Odrobina...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE