REKLAMA

Czekoladowe pampuchy z ricottą

wyświetlono: 378 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Puszyste i mocno czekoladowe ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Środek wypełnia delikatny krem budyniowy z ricotty, a wszystko polałam słodkim sosem z białej czekolady. Takie czekoladowe pampuchy to coś dla wytrawnych czekoladożerców :)

opublikowany: 09.03.2017
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KONKURS:

    Składniki podstawowe z zestawu:

    3 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100 g czekolady gorzkiej
    200 g + parę kostek czekolady białej
    250 g serka ricotta

    Składnik podstawowy dodatkowy:

    2 1/2 szklanki mleka

    Składniki robocze:

    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    25 g drożdży świeżych
    1 jajko
    szczypta soli






    SKŁADNIKI DO PRZEPISU

    Pampuchy czekoladowe:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    25 g drożdży świeżych
    100 g czekolady gorzkiej
    1 jajko
    szczypta soli

    Krem z ricotty:

    250 g serka ricotta
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    parę kostek białej czekolady

    Polewa:

    200 g czekolady białej
    1/2 szklanki mleka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • image-01j2gjh 1. Krem z ricottą. W części mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę zagotować z cukrem. Wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Do gorącego budyniu wrzucić parę kostek białej czekolady i przestudzić. Zmiksować razem z ricottą uzyskując gładki krem.
  • image-28mnovb 2. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
    Pozostałe mleko wlać do rozpuszczonej nad kąpielą wodną czekolady.
    Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać jajko, sól, wlać czekoladę i zaczyn. Wszystko połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-0dtvy7s 3. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Nakładać po łyżce kremu i zlepiać jak pierogi, ale łączeniem do góry.
  • image-20s3193 4. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
    Wkład do gotowania na parze posmarować olejem (koniecznie!). Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.

    Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :)

Porady

Krem można przygotować w czasie, gdy ciasto będzie wyrastało.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: amaretto 26234939_1362802727158535_259184738_n-1

Pampuchy

Uwielbiam je ja i cała moja rodzina. Można podawać je na słono a także na słodko.

kategoria: ciasto drożdżowe Desery Kluski kluski na parze opublikowany: 30.01.2014 | wyświetlono: 1014 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: laNika laNika

Pampuchy

Skłodkie drożdżowe kluski przygotowywane na parze.

kategoria: Desery Kluski dżemy opublikowany: 24.01.2016 | wyświetlono: 1091 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: viki2903 viki2903

PAMPUCHY Z JAGODAMI

PAMPUCHY Z JAGODAMI

kategoria: Desery Kluski kluski na parze Dania główne opublikowany: 09.08.2016 | wyświetlono: 3388 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Pampuchy z mięsem

Przy odrobinie wolnego czasu można pokombinować z obiadem :)

kategoria: ciasto drożdżowe Kluski kluski na parze Dania główne opublikowany: 29.06.2014 | wyświetlono: 2044 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: doris_donia doris_donia

Pampuchy na parze

Pysznie smakują latem z sosem truskawkowym ..

kategoria: Dania główne opublikowany: 17.01.2014 | wyświetlono: 96736 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE