czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

"pączki" te nie są takimi normalnymi pączkami. Co prawda smaży się je na głębokim oleju i formuje je jak tradycyjne pączki, jednak w swojej konsystencji, pączków nie przypominają. Bliżej im do brownie. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek oraz dla oraz dla osób nie posiadających piekarnika

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 0,5 szklanki cukry
    - 1/3 szklanki kefiru/maślanki
    - 4 łyżki masła rozpuszczonego
    - 1 jajko
    - krówki
    - 1 litr oleju

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir/maślankę rozkłócić z jajkiem i rozpuszczonym masłem. Dodać do sypkich składników (mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól) i wyrobić elastycznie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką).
  • 2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3 mm. Wycinać (np. szklanką) krążki i każdy "nadziać" połową krówki. Formować kulki. Lekko spłaszczyć.
  • 3. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ok. 4-5 minut, pamiętając o ciągłym obracaniu "pączków".
    Usmażone "pączki" wyłożyć na ręcznik papierowy. Wystudzić.
  • 4. Przed podaniem, opcjonalnie, oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować