Czekoladowe mufinki z sercem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mufinkami zdobyłam serce mojego chłopaka. Sprawdza się powiedzenie - przez żołądek do serca ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    2 łyżki kakao w proszku
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 jajko
    1 łyżeczka wrzącej wody
    120 g cukru
    1 torebka cukru wanilinowego
    80 ml oleju
    250 g jogurtu naturalnego
    60 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
    60 g wiórek gorzkiej czekolady
    150 g białej czekolady (kawałki)

Czekoladowe mufinki z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtko utrzeć z cukrem i wrzącą wodą na puszystą masę, powoli dodawać cukier i cukier wanilinowy. Kolejno dodać olej, jogurt naturalny, kawę. Białko w osobnej misce ubić na pianę.
  • 2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao w proszku, wiórki gorzkiej czekolady.
  • 3. Masę jajeczną mieszać z mąką tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać razem.
  • 4. Zagłębienia w blaszce uzupełnić papierowymi foremkami. Nalewać ciasto do połowy ich objętości, na górze masy umieścić kostkę białej czekolady i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremki.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • 6. Wstawić na środkowy poziom piekarnika i piec 20-25min. Upieczone pozostawić do wystygnięcia, a następnie dekorować według uznania. Smacznego !

Porady

Do ozdobienia tych mufinek najlepiej pasuje polewa czekoladowa, cukier puder. Nie polecam stosować lukru, ponieważ zepsuje ich czekoladowy efekt ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy