Czekoladowe muffiny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Czekoladowy krem i czekoladowe ciasto

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • na ok 20 szt.

    Ciasto
    -1,5 szkl. mąki przesianej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 szl. śmietrany
    - 1/2 szkl. kakao
    - 60-70 ml mleka
    -110 g masła
    - 3/4 szkl. cukru
    -2 jajka
    - szczypta soli

    Krem
    -150 g gorzkiej czekolady
    -200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
    -100 g Nutelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Czekoladowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem
    Śmietankę mocno podgrzać w rondlu. Zdjąć z palnika i dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
  • 2. Ciasto
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka zmiksować. Masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale nie ma to znaczenia. Dodać śmietanę, mleko, kakao wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać szpatułką. Doprawić szczyptą soli. Przełożyć do foremek (do 2/3 ich wysokości). Piec w 180 st. ok. 20 minut . Wystudzić.
  • 3. Schłodzoną śnietankę z czekoladą ubijamy mikserem, aż masa nabierze puszystości. Dodajemy Nutellę i ponownie miksujemy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała (na czas stygnięcia muffinek. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.

Porady

Muffiny można upiec dzień wcześniej. Śmietankę z roztopioną czekoladą najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować