Czekoladowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem
Śmietankę mocno podgrzać w rondlu. Zdjąć z palnika i dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
2.Ciasto
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka zmiksować. Masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale nie ma to znaczenia. Dodać śmietanę, mleko, kakao wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać szpatułką. Doprawić szczyptą soli. Przełożyć do foremek (do 2/3 ich wysokości). Piec w 180 st. ok. 20 minut . Wystudzić.
3.Schłodzoną śnietankę z czekoladą ubijamy mikserem, aż masa nabierze puszystości. Dodajemy Nutellę i ponownie miksujemy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała (na czas stygnięcia muffinek. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.
Porady
Muffiny można upiec dzień wcześniej. Śmietankę z roztopioną czekoladą najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze