Czekoladowe muffiny

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekoladowe, wilgotne muffiny

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 2 szklanki mąki,

    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

    – 3/4 szklanki cukru,

    – 1 opakowanie cukru wanilinowego,

    – 40g gorzkiego kakao (8/9 łyżeczek),

    – 100g czekolady,

    – 1 szklanka mleka,

    – 1/2 kostki masła,

    – 2 jajka.

Czekoladowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej piany.

    Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, kakao, mąkę, sodę, proszek.

    Na koniec powoli dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

    Napełniamy ciastem papilotki do 3/4 ich wysokości.

    Posypujemy wierzch podrobionymi kawałkami czekolady.

    Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy