Czekoladowe muffinki z jabłkami i polewą cynamonową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne czekoladowe muffinki z odrobiną jabłka i aromatyczną polewą z nutą cynamonu idealnie pasują na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna ( kostka 250g): 0.5 sztuki
    - mąka tortowa: 300 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mleko: 200 mililitrów
    - Jajko: 2 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - kakao holenderskie: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - przyprawa do jabłecznika: 2 łyżeczki
    - śmietana kremówka 30 - 36%: 2 łyżki
    - jabłko kwaskowe: 1 sztuka

Czekoladowe muffinki z jabłkami i polewą cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe muffinki z jabłkami i polewą cynamonową 1. Margarynę rozpuścić z cukrem i ostudzić, a mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić jajka i połączyć je z mlekiem i margaryną z cukrem, następnie pomału dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Do foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, następnie jabłko pokrojone w kosteczkę i przykryć drugą łyżką ciasta. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-20 min.
  • 2. Śmietanę lekko ubić, dodać przyprawę do jabłecznika (cynamon, imbir, goździki, skórka cytrynowa) i cukier puder, dobrze wymieszać i polać po muffinkach. Udekorować złotymi perełkami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy