Czekoladowe muffinki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Babeczki wyszły miękkie , puszyste i bardzo wilgotne .

  • 40 min

Składniki:

  • ( na ok.15 muffinek )



    2 szklanki mąki

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżeczki kakao

    0,5 łyżeczki cynamonu

    

    4 jajka

    3/4 szklanki oleju rzepakowego

    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%



    2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii

    100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej)

Czekoladowe muffinki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( umieszczamy miseczkę z pokruszoną czekoladą na garnuszku z gotującą się wodą , tak by woda nie stykała się z miseczką ) , odstawiamy .

    Mieszamy razem wszystkie suche składniki . W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy składniki mokre . Następnie łączymy razem zawartości obu misek i dodajemy startą cukinię i roztopioną czekoladę , mieszamy tylko do połączenia się składników . Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 25 minut . 

    Po upieczeniu można polać polewą czekoladową .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy