Czekoladowe muffinki budyniowe z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, mocno czekoladowe muffinki na kefirze, nadziane jagodami. Wypiek, który zawsze się udaje.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
    2 torebki budyniu czekoladowego bez cukru (po 45 gram)
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 szklanka kefiru
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    12 łyżeczek jagód ze słoika

Czekoladowe muffinki budyniowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, budyń, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy je łyżką.

    Do drugiej miski wlewamy kefir i olej, dodajemy jajko. Mieszamy trzepaczką.

    Wlewamy składniki mokre do suchych i krótko mieszamy. Nakładamy po jednej łyżce ciasta do wyłożonej papilotkami formy. Następnie nakładamy po łyżeczce jagód i znów po łyżce ciasta.

    Pieczemy muffinki przez około 17 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy