Czekoladowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu muffinki z dużymi kawałkami czekolady. Porcja wystarcza na zrobienie 24 sztuk. Polecam :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 gram mąki tortowej
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka gorzkiego kakao
    6 łyżek słodkiego kakao granulowanego
    1,5 szklanki cukru
    200 gram gorzkiej czekolady
    4 jajka
    350 ml mleka 3,2 %
    250 gram masła

Czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wrzucić do rondelka i podrzewać, aż się rozpuści. Wlać do miski, a gdy przestygnie, dodać jajka i mleko. Wymieszać trzepaczką.
    Do drugiej miski wsypać składniki suche: przesianą mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać łyżką.
    Czekoladę pokroić na kawałki i dodać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać. Wlać składniki mokre i krótko przemieszać.
    Dwie formy do pieczenia wyłożyć papilotkami. Łyżką nakładać ciasto. Wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika i piec około 17 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy