Czekoladowe miseczki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Deser który robi wrażenie! Proste, a jednocześnie wykwintne i z fantazją - takie lubię najbardziej!

  • 50 min

Składniki:

  • 100 g czekolady
    2 balony
    bita śmietana
    owoce (banany lub według własnego uznania)
    posypka kakaowa

Czekoladowe miseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1plagcc 1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i studzimy.
  • image-13j5roj 2. Balony myjemy i dmuchamy. Po ich nadmuchaniu zanurzamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia na kubki.
  • image-043ewcj 3. Na pergaminie robimy kleksy z czekolady i ustawiamy na nie baloniki. Wkładamy do lodówki na 20 minut do zastygnięcia.
  • 4. Gdy czekolada zastygnie przyklejamy na balonik kawałek taśmy klejącej i przebijamy szpilką by balon powoli wypuszczał powietrze.
  • image-0u7t2eh 5. Miseczki wypełniamy bitą śmietaną i dekorujemy owocami i posypką.

Porady

Zanim zanurzymy balonik w czekoladzie musimy się upewnić, że nie jest gorąca. Musi być wciąż jeszcze płynna, ale nie za ciepła. Inaczej balon nam pęknie i kuchnia do sprzątania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy