Czekoladowe mini-muffiny pod jagodową chmurką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czekolada i jagoda to duet idealny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muffiny:
    23 dag mąki
    2 jaja
    250 ml mleka
    12 dag masła
    1 szkl cukru
    2/3 szkl kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do piecznia
    4 dag kakao
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    Masa jagodowa:
    1 szkl jagód
    1/2 szkl cukru
    1 1/2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka soku z cytryny
    250 g mascarpone
    150 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    posypka dekoracyjna
    jagody do dekoracji
    lawenda do dekoracji
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Czekoladowe mini-muffiny pod jagodową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę drobno siekamy. W miskach mieszamy osobno mokre i suche składniki. Mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Przekładamy masę do papilotek i do formy do piecznia muffinów do 2/3 wysokości. * Użyłam foremki na malutkie muffiny. Pieczemy ok 20 min w 180 st. Studzimy.
  • 2. Jagody zagotowujemy z cukrem, blendujemy i przecieramy przes sitko. Do gorących jagód dodajemy żelatynę i sok z cytryny, mieszamy, zostawiamy do wstudzenia i wkładamy do lodówki. (Najlepiej zrobić dzień wcześniej i chłodzić całą noc.)
  • 3. Ubijamy śmietankę z łyżką pudru. Mascarpone miksujemy z żelem jagodowym i delikatnie łączymy z ubitą śmietanką.
  • 4. Masę przekładamy do szprycy z dowolną końcówką np M1 , wyciskamy na babeczki, dekorujemy jagodami, lawendą, listkami mięty i posypką cukrową. Smacznego.

Porady

Możemy użyć mrożonych jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować