Czekoladowe mini-muffiny pod jagodową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę drobno siekamy. W miskach mieszamy osobno mokre i suche składniki. Mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Przekładamy masę do papilotek i do formy do piecznia muffinów do 2/3 wysokości. * Użyłam foremki na malutkie muffiny. Pieczemy ok 20 min w 180 st. Studzimy.
2.Jagody zagotowujemy z cukrem, blendujemy i przecieramy przes sitko. Do gorących jagód dodajemy żelatynę i sok z cytryny, mieszamy, zostawiamy do wstudzenia i wkładamy do lodówki. (Najlepiej zrobić dzień wcześniej i chłodzić całą noc.)
3.Ubijamy śmietankę z łyżką pudru. Mascarpone miksujemy z żelem jagodowym i delikatnie łączymy z ubitą śmietanką.
4.Masę przekładamy do szprycy z dowolną końcówką np M1 , wyciskamy na babeczki, dekorujemy jagodami, lawendą, listkami mięty i posypką cukrową. Smacznego.
Komentarze