Czekoladowe mini babeczki

4.5 (189 ocen)

  • 35 min

Bardzo intensywnie czekoladowe babeczki, są jednymi z najlepszych jakie w życiu jadłam. Miękkie, puszyste i wilgotne. Pyszne!!!

  • 35 min

Składniki:

  • 1 2/3 szklanki mąki
    1/2 szklanki ciemnego kakao
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki masła
    szczypta soli
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    1 duże jabłko
    1 łyżeczka wanilii
    100 g mlecznej czekolady
    100 g białej czekolady

    Mleczna czekolada do polewy
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowe mini babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę trzemy na tarce o dużych oczkach (możemy też zmielić na wiórki w blenderze). Łączymy ze sobą osobno suche i mokre składniki za wyjątkiem masła i jabłka.
  • 2. Masło roztapiamy, a następnie dodajemy jeszcze gorące do mąki. Dokładnie mieszamy. Jabłko trzemy na tarce o małych oczkach.
  • masa 3. Do mąki z masłem dodajemy mokre składniki, jabłko i miksujemy przez ok 15 sekund (składniki mają się tylko połączyć, a nie utrzeć ze sobą). Na końcu dajemy startą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy łopatką.
  • babeczki 4. Masę nakładamy do małych foremek na babeczki i pieczemy w 160*C przez ok 20 minut. Gotowe, lekko przestudzone babeczki polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować