Czekoladowe limonczello

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Delikatny czekoladowy biszkopt przełożony kwaśną masą limonkową, złamaną słodko-kwaśnym dżemem oraz masą czekoladową

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (forma 24 cm)

    biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl mąki pszennej
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 lyżki oleju
    nasączenie:
    3 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 szkl ciepłej wody
    krem limonkowy:
    3 limonki,
    200 g cukru,
    190 g masła,
    2 jajka
    masa czekoladowa:
    100 g czekolady gorzkiej
    125 g śmietany 30%,
    40 g masła
    50 g cukru
    dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
    12 herbatników ciemnych
    12 herbatników jasnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe limonczello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy obydwie mąki, porszek i kakao. Mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
    nasączenie:Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok.
    krem limonkowy:Ocieramy skórkę z umytych limonek. Wyciskamy sok.
    100 ml soku z limonek, cukier,1oo g masła oraz skórkę mieszamy w rondlu i podgrzewamy. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej.
    masa czekoladowa:W rolndlu podgrzewamy śmietanę z masłem i cukrem. Dodajemy posiekaną czekoladę cały czas mieszamy aż się rozpuści. Następnie rondel wstawiamy do miski z zimną woda i lodem, studzimy. Potem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny
    Wykonanie:
    Z upieczonego i ostudzonego biszkoptu odcinamy wypukłą część, aby uzyskac płaski blat.Blat nasączamy ponczem, a otem wykładamy masę limonkową i wyrównujemy. Pokrywamy ją warstwą herbatników czekoladowych, a te smarujemy dżem porzeczkowy. Dżem przykrywamy warstwą jasnych herbatników. Na wierzch herbatników wykładamy masę czekoladowa zostawiając 2 łyżki masy (posmarujemy boki ciasta). Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem,który odcieliśmy wcześniej aby uzyskać płaski blat. Boki ciasta smarujemy pozostałą masa czekoladową i obsypujemy okruszkami biszkoptowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.

4.5 (146 ocen)

Ciasto czekoladowe

To może cię zainteresować