Jeśli śniadanie to koniecznie trzeba podać jajka na miękko! Te na deser przygotowuje się nieco dłużej niż tradycyjne, gotowane 3,5 minuty, ale efekt wynagradza cały trud. Co trzeba przygotować?
Czekoladowe jajo na miękko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Baloniki lekko dmuchamy, tak aby swoim kształtem przypominały jajo.
Ostudzoną, ale wciąż płynna czekoladę nakładamy na baloniki odstawiamy je do chłodnego miejsca, aby czekolada stwardniała.
Czynność powtarzamy, aby czekolada była grubsza i nie pękała.
Usuwamy baloniki, system podobny jak przy robieniu doniczek czekoladowych.
Jajo ustawiamy „do góry nogami” w odpowiedniej miseczce i nakładamy do środka serek.
Robimy galaretkę, po stężeniu wycinamy małe kółka, które mają przypominać żółtko.
Komentarze