Czekoladowe i pomarańczowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania babeczek czekoladowych:
Wyłożyć papierowymi papilotkami blachę na muffiny.
W miseczce wymieszać wrzątek z kakaem - przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło zmiksować z cukrem na puszysta masę dodać po jednym jajku oraz aromat i dalej miksować. Do gładkiej masy dodać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Do powstałego ciasta dodać płynne kakao i dokładne zmiksować na małych obrotach.
Papilotki wypełnić masą do 2/3 wysokości. Piec przez ok 20min. do tzw. suchego patyczka.
Sposób wykonania babeczek pomarańczowych:
Pomarańczę umyć. Zetrzeć na tarce skórkę z pomarańczy.
Zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać po jednym jajku i miksować do jednolitej konsystencji. Dodać aromat pomarańczowy i delikatnie zmiksować. w drugiej miseczce wymieszać skórkę pomarańczową z mąką , proszkiem do pieczenia i solą. Miksując na niskich obrotach do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i mleko - kończąc na mące.
Wypełnić papilotki do 2/3 wysokości i piec ok 20min. do tzw. suchego patyczka.
Krem:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować przesłodzony budyń. Wystudzić. Jeśli zrobią sie grudki na budyniu z powstałego kożucha - budyń przecisnąć przez sitko - musi być gładki.
Masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu i cały czas miksować - uważyć bo czasami na wysokich obrotach masa lubi sie rozwarstwić.
Orzymany krem można zabarwić według uznania.
Komentarze