Czekoladowe i pomarańczowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Puszyste, cudownie czekoladowe i wilgotne w środku babeczki.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na babeczki czekoladowi:

    130 g mąki ( ok. 1 szkl.)
    85g miękkiego masła
    150g cukru ( ok. 3/4 szkl.)
    2 małe jajka (lub 1 jajko i 1 żółtko)
    32g ciemnego kakao ( 8 łyżeczek)
    180ml wody - wrzątku
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( lub rumowego)
    szczypta soli

    Składniki na babeczki pomarańczowe:

    113g miękkiego masła ( pól kostki + 1 płaska łyżka)
    130g cukru pudru (ok. 2/3 szkl.)
    3 jaja
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    skórka z 1 pomarańczy
    200g mąki ( ok 1 1/2 szkl.)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    60ml mleka ( ok 1/4 szkl.)

    Przepis na krem maślany:

    kostka masła ( 200g) temp. pokojowa
    cukier
    budyń śmietankowy
    mleko
    opcjonalnie jakiś aromat ( ja nie dodawałam)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowe i pomarańczowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Sposób wykonania babeczek czekoladowych:

    Wyłożyć papierowymi papilotkami blachę na muffiny.
    W miseczce wymieszać wrzątek z kakaem - przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
    Masło zmiksować z cukrem na puszysta masę dodać po jednym jajku oraz aromat i dalej miksować. Do gładkiej masy dodać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Do powstałego ciasta dodać płynne kakao i dokładne zmiksować na małych obrotach.
    Papilotki wypełnić masą do 2/3 wysokości. Piec przez ok 20min. do tzw. suchego patyczka.

    Sposób wykonania babeczek pomarańczowych:

    Pomarańczę umyć. Zetrzeć na tarce skórkę z pomarańczy.
    Zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać po jednym jajku i miksować do jednolitej konsystencji. Dodać aromat pomarańczowy i delikatnie zmiksować. w drugiej miseczce wymieszać skórkę pomarańczową z mąką , proszkiem do pieczenia i solą. Miksując na niskich obrotach do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i mleko - kończąc na mące.
    Wypełnić papilotki do 2/3 wysokości i piec ok 20min. do tzw. suchego patyczka.

    Krem:
    Z mleka, cukru i budyniu ugotować przesłodzony budyń. Wystudzić. Jeśli zrobią sie grudki na budyniu z powstałego kożucha - budyń przecisnąć przez sitko - musi być gładki.
    Masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu i cały czas miksować - uważyć bo czasami na wysokich obrotach masa lubi sie rozwarstwić.
    Orzymany krem można zabarwić według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować