Na ciasto:
• 25 dag mąki pszennej
• 8 łyżek cukru pudru
• Szczypta soli
• Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
• Jajko
• 15 dag miękkiego masła
Na nadzienie i dekorację:
• 10 dag konfitury malinowej lub wiśniowej
• 10 dag czekolady
• 20 dag porzeczek
Czekoladowe gwiazdki z porzeczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki oczyść z ogonków, umyj w miseczce, przerzuć na sitko, a potem delikatnie osusz.
2.Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, cukier z prawdziwą wanilią, jajko, miękkie masło i zagnieć ciasto. Przełóż je do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Po upływie godziny, ciasto ponownie wyrób i cienko rozwałkuj. Foremką wykrawaj gwiazdki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Jeszcze ciepłe gwiazdki sklejaj po dwa, przekładając je konfiturą .
3.Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi, odstaw by przestygła. Gdy gwiazdki wystygną, wierzch każdej udekoruj czekoladą i ułóż na nich porzeczki.
Komentarze