Czekoladowe gwiazdki z porzeczkami.

0 (0 ocen)

Są przepyszne, wnuki je uwielbiają.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 25 dag mąki pszennej
    • 8 łyżek cukru pudru
    • Szczypta soli
    • Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    • Jajko
    • 15 dag miękkiego masła
    Na nadzienie i dekorację:
    • 10 dag konfitury malinowej lub wiśniowej
    • 10 dag czekolady
    • 20 dag porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe gwiazdki z porzeczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oczyść z ogonków, umyj w miseczce, przerzuć na sitko, a potem delikatnie osusz.
  • 2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, cukier z prawdziwą wanilią, jajko, miękkie masło i zagnieć ciasto. Przełóż je do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Po upływie godziny, ciasto ponownie wyrób i cienko rozwałkuj. Foremką wykrawaj gwiazdki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Jeszcze ciepłe gwiazdki sklejaj po dwa, przekładając je konfiturą .
  • 3. Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi, odstaw by przestygła. Gdy gwiazdki wystygną, wierzch każdej udekoruj czekoladą i ułóż na nich porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować