Gruszki w trzech czekoladach

0 (0 ocen)

Rozpływają się w ustach

Składniki:

  • 4 gruszki
    1l wody
    1/2 szkl. cukru
    1 laska cynamonu
    3 łyżki mleka
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada biała
    1/2 czekolady gorzkiej

Gruszki w trzech czekoladach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gruszki surowe 1. Gruszki obieramy ze skórki.
  • gruszki w syropie 2. Gotujemy wodę z cukrem i wkładamy do niej gruszki. Muszą być całkowicie przykryte w syropie. Dokładamy laskę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
  • Ugotowane 3. Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy, żeby się nie rozpadły i odstawiamy do wystygnięcia.
  • dekoracja z ciemnej czekolady 4. 1/2 czekolady gorzkiej rozpuszczamy na parze i na papierze do pieczenia rysujemy zygzaki do dekoracji. Wkładamy do zamrażalnika.
    Czekoladę mleczną rozpuszczamy w naczyniu nad parą z 3 łyżkami mleka i gorącą polewamy od góry gruszki. Odstawiamy do lodówki i w tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę. Polewamy gruszki białą czekoladą i dekorujemy zygzakiem z ciemnej czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy